Strhttp://mama-idealna.blogspot.com/search/label/Dzie%C5%84%20po%20dniuony

sobota, 8 listopada 2014

Babeczki z dynią (marchewką)


Przepis na około 16 babeczek. Jest szybki i prosty w wykonaniu. Polecam starcie dyni, podzielenie jej na porcje i zamrożenie. Podczas kolejnego pieczenia będziemy mogli wykorzystać mrożonki :) Zamiast dyni możemy upiec babeczki z marchewką :)

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka startej dyni/marchewki
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1/2 szklanki cukru
płaska łyżeczka sody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
po 1 łyżce: rodzynek, płatków migdałów, zgniecionych orzechów włoskich, drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzenia:
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, cukier, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon. Mieszamy dokładnie i dodajemy resztę składników. Następnie przekładamy do foremek i pieczemy ok. 45minut w 200stopniach.

Po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem, posmarować miodem i posypać amarantusem lub polać czekoladą :)

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Smakowicie wyglądają Twoje babeczki, zwłaszcza ta z miodem i amarantusem. Jutro zrobię wg przepisu .

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę przyjść na te babeczki :-)? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas dynia teraz nr 1, zwłaszcza w diecie Adasia :) Babeczki są często, zapraszam :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz :)