Strhttp://mama-idealna.blogspot.com/search/label/Dzie%C5%84%20po%20dniuony

niedziela, 2 listopada 2014

Naleśniki z kaszy gryczanej białej


Kasza gryczana biała (niepalona)to najwartościowsza z kasz wytwarzanych z gryki. Oczyszcza i wzmacnia jelita, poprawia apetyt, jest odżywcza i bezglutenowa. Jest bogatym źródłem potasu.

Składniki:
szklanka kaszy gryczanej białej (niepalonej)
łyżka oleju rzepakowego
szklanka wody mineralnej

Sposób przyrządzenia:
Kaszę gryczaną zalewamy sporą ilością wody na 24godziny. Następnie odcedzamy, dolewamy troszkę wody mineralnej i blendujemy. Dodajemy tyle wody mineralnej, by kasza miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Dolewamy łyżkę oleju i mieszamy jeszcze chwilę . Ciasto jest gotowe. Dla siebie możemy dodać jajko, łyżkę mleka/jogurtu naturalnego, sól. Smażymy na patelni teflonowej lub ceramicznej bez tłuszczu małe naleśniki/placuszki dla dzieci lub duże dla siebie.
Polecam do wszelkiego rodzaju past (np.z soczewicy->przepis), a także sosów oraz z bitą śmietaną na słodko :)

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Muszę kiedyś spróbować, bo o kaszy gryczanej słyszałam same pozytywy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo tak, poproszę na słodko :-). Mniam! A na zdjęciu śliczności :-).

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz :)