Strhttp://mama-idealna.blogspot.com/search/label/Dzie%C5%84%20po%20dniuony

niedziela, 2 listopada 2014

Pasta z soczewicy (wersja dla małych i dużych)


Pasta z soczewicy może być zdrowym i ciekawym urozmaiceniem diety maluszka, a do tego jest prosta do wykonania.

Soczewica to ważny składnik dziecięcej diety, zawiera dużo żelaza, normalizuje poziom cukru we krwi, jest wysokoenergetyczna, nie zawiera glutenu.

Dla maluszków
Składniki:
łyżka ugotowanej czerwonej lub zielonej soczewicy
2 łyżki ugotowanej kaszy manny
pół łyżeczki oleju rzepakowego
do smaku: majeranek

Sposób przygotowania:
Soczewicę blendujemy, dodajemy kaszę mannę i olej. Mieszamy i gotowe :)

Wykorzystując okazję zrobiłam pastę z soczewicy również dla siebie:

Składniki:
szklanka ugotowanej czerwonej lub zielonej soczewicy
zeszklona drobno posiekana cebula
ząbek czosnku
papryczka chilli do smaku (dodałam dosłownie kawałeczek)
sól
pieprz
oregano, tymianek, majeranek
łyżeczka oleju rzepakowego
Opcjonalnie: suszone pomidory, papryka, szczypiorek, prażony słonecznik itd

Sposób przygotowania:
Soczewicę blendujemy, dodajemy resztę składników pasty, mieszamy i gotowe.

Polecam z naleśnikami gryczanymi (przepis tutaj)

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz :)